Nyheter - 2020-06-23

Jonas Kjellberg: Automationen i pandemins spår

Oro och turbulens, men också nya affärsmöjligheter.

”Under samhällskriser inser man hur sårbar man är. Det är otäckt men också väldigt lärorik.”

Det har sannerligen varit en märklig vår där Covid-19 har ställt livet på sin spets för oss alla. På Elektroautomatik har vi hittills, peppar peppar, klarat oss lindrigt undan. Det har varit tufft och vi har, som alla andra, varit oroliga. Men vi har med tydliga restriktioner och medvetna medarbetare klarat oss väl och lyckats vara på jobbet under hela perioden. Under mars och april var det turbulent, då konsulter sades upp och många projekt pausades. Men under maj började det rätta till sig igen. Kunder med långa produktcykler har försiktigt börjat gasa på, medan kunder med något mer flexibla produktcykler är fortsatt försiktiga i sina investeringar.

Som automation- och serviceleverantör bygger vi speciallösningar och levererar service till Sveriges industri. Det innebär att vi inte har kunnat jobba hemifrån utan har varit på jobbet och besökt de kunder som har fortsatt sin verksamhet. Faktum är att vi trots detta, och likt många andra som följt rekommendationerna, aldrig har varit så friska som under den här våren.

Men även vi har fått ställa om i många avseenden, vilket naturligtvis har varit utmanande. Vissa saker har varit lättare, som att inte resa mellan kontoren utan enbart ha möten på distans. Det har däremot varit svårare att inte ha fått träffa flera av våra kunder under projektens gång. I ett av våra projekt blev vi tvungna att göra en virtuell FAT via livesänd video, eftersom kunden inte kunde resa till oss. Det visade sig bli succé, både för kunden och för oss. Just detta är något vi kommer ta med oss och erbjuda som en tilläggstjänst i framtida projekt.

Under samhällskriser inser man hur sårbar man är. Det är otäckt men också väldigt lärorik. I stunden man bestämmer sig för att ställa om blir man genast lite mer kreativ. Nya affärsmöjligheter uppdagas och arbetssätt utvecklas. Så kriser stärker, även om det känns lite jobbigt och oroligt under tiden.

Med kallt huvud, varmt hjärta och rena händer tar vi oss igenom det här.

Ha nu en glad sommar!

/Jonas Kjellberg, VD för Elektroautomatik

Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.