Referenscase

Konturnavigerande AMR:er kör 5-skift i bearbetningsfabrik

För en kund inom fordonsindustrin har EA Mobile Robotics levererat ett AMR-system bestående av 6 st AMR:er. Uppgiften är att transportera produkter på paletter mellan olika portalladdade maskiner och via en robotcell i fabriken.

Eftersom AMR:erna rör sig i en miljö blandat med truckar, operatörer och fotgängare var säkerhet och flexibilitet två viktiga faktorer i inköpsprocessen.

I leveransen kommunicerar AMR-systemet både med maskinerna och med robotcellen för ett säkert inträde och en säker hämtning/lämning av paletter.

– Med AMR:er som utför arbetet får man förutsägbara och säkra transporter i en öppen layout. Man får också en flexibel produktionsprocess jämfört med att köra med en traditionell truck, en ledstaplare eller ett fast bansystem, säger Oskar Kurtti, teknisk säljare på EA Mobile Robotics.

Tidigare hanterades alla dessa transporter manuellt, så med lösningen fick kunden direkt ett mer effektivt produktionsflöde.

AMR:erna är differentialstyrda och konturnavigerande. Laddningen sköts automatiskt och trådlöst på fasta platser, vilket gör systemet högflexibelt.

– Ett konturnavigerat AMR-system möjliggör för kunden att på ett snabbt sätt kunna ändra rörelsemönstret på golvet om det framtida behovet skulle ändras, säger Oskar Kurtti.

Resultatet för kunden blev en driftsäker och flexibel lösning som inte kräver extra resurser.


Teknisk översikt:

• Differentialstyrd (diffstyrd): Drivsättet består av två drivverk som sitter monterade på mitten av respektive långsida vilket gör att AMR:en kan rotera runt sin egen mittpunkt.

• Konturnavigering (SLAM): AMR:en använder sina laserscannrar och med sin omgivning som referens navigerar den fritt utan någon slinga eller annan fast installation.

• Optisk navigering: Som komplement till konturvigering (SLAM) används en kamera för precisionsstopp vid hämta- och lämnapositioner. Kameran läser en tejpad QR-kod på golvet.

• Trådlös laddning: Kontaktlös laddning via laddplatta på AMR. Denna typ av laddning är mycket snabb, flexibel och effektiv.

• Bluespot: Lampa som projicerar ett starkt blått ljus på golvet i AMR:ens färdriktning för att göra sig extra synlig för omgivningen.

• Litiumbatteri: AMR:erna har litiumbatterier för ökad kapacitet och längre livslängd.


Om EA Mobile Robotics

EA Mobile Robotics är en ledande leverantör av kundspecifika automationslösningar baserade på självkörande truckar, dvs. automated guided vehicle (AGV) och autonomous mobile robots (AMR).

Vi tar fram kompletta lösningar där vi inkluderar styrning, fixturering samt robotiserad på- och avlastning för både monteringsapplikationer och produktionsnära logistikapplikationer. Vid behov kan kundens AGV-system skräddarsys och levereras med en rad olika navigeringsmetoder. EA Mobile Robotics är ett dotterbolag till Elektroautomatik.

AGV och AMR

AGV (Automated Guided Vehicle) kallar vi oftast den traditionella typen som är mindre flexibel och ofta navigerar via en fysisk förutbestämd rutt.

AMR (Autonomous Mobile Robot) är en nyare benämning för en autonom, mer flexibel ofta konturnavigerande (SLAM) AGV som även innehåller mer och nyare teknik.

VILL DU VETA MER, KONTAKTA
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.