Referenscase

Limsträngsapplicering på värmeväxlarplåtar

För en kund har Elektroautomatik levererat en robotcell för limsträngsapplicering på värmeväxlarplåtar. Med den nya lösningen blev limprocessen både mer effektivt och gjord med bättre kvalitet.

Kunden hade en lösning sedan innan, men som nu blivit omodern och behövde bytas ut.

Lösningen består av två robotar, varav en hanteringsrobot och en limrobot. Från en av totalt två inmatningsstationer plockar hanteringsroboten upp en plåt med hjälp av sugproppar. Plåten läggs på ett centreringsbord där limroboten tar vid och applicerar lim på plåten.

Plockning och limning på 24 sekunder

– Centreringen är viktig eftersom plåtarna kan vara av olika storlekar både i längd och bred. Varje plåt har fyra olika mönsterrecept som är förprogrammerade och väljs av en operatör, säger Per-Åke Dahlberg, teknisk säljare på Elektroautomatik.

När limprocessen är klar tar hanteringsroboten plåten och lägger på en utmatningstransportör. Slutligen applicerar en operatör manuellt en packning på limningen. Hela processen har en cykeltiden på 24 sekunder.

Förstudie innan projektstart

– Innan projektets start jobbade vi med en förstudie åt kunden där vi presenterade flera olika förslag på lösningar. Det vinnande förslaget blev sedan den färdiga lösningen. Projektet var ett helhetsåtagande från koncept till leverans och installation, säger Per Åke.


Teknisk översikt

  • 2 st inmatningsstationer av plåtstuvar
  • 2 st ABB-robotar, varav 1 st hanteringsrobot och 1 st limrobot.
  • 1 st centrerings- och limbord
  • 2 st transportörer för transport av plåten och förtorkning lim
  • 2 st arbetsplatser för manuell applicering av packning
  • Programmering: PLC med Siemens
  • Energityper: El och pneumatik

 

VILL DU VETA MER, KONTAKTA
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.