Referenscase

Robotiserad tillverkningsprocess av plastfönster hos Dometic Seitz

Med hjälp av Elektroautomatik installerade Dometic Seitz ett automatiserat flöde för konturfräsning, hantering och packning av plastfönster.

Behovet av den nya lösningen föddes då Dometic Seitz lade till nya produktvarianter i sitt sortiment. Det saknades kapacitet att hantera de nya varianterna i deras befintliga maskiner och de tog då beslutet att ta fram ett nytt automatiserat flöde.

Den största utmaningen i tillverkningsprocessen är att såväl formgivna ytor som bearbetade konturer måste vara perfekta. Damm och spån får inte finnas kvar på rutorna då det är en avgörande faktor för slutproduktens höga kvalitet.

Teknisk lösning

Elektroautomatik levererade ett nyckelfärdigt koncept där en robot håller fast rutan i samma grepp genom hela fräs- och hanteringsprocessen. Detta med syfte att hantera rutan så få gånger som möjligt och därmed undvika hanteringsskador.

I anslutning till fräsen finns ett utsugssystem för spån och damm.

– Det unika med den här lösningen är att rutan fräses på ett sådant sätt att en hög andel spån och damm avlägsnas via ett utsug, säger Sören Frid, teknisk säljare på Elektroautomatik.

Fräsprocessens ljudnivå uppgår till så mycket som 80-90 decibel, varav fräs- och robotlösningen är inbyggd i ett ljuddämpande hus.

I den här leveransen hade kunden behov av fyra olika produktvarianter. När rutorna köar in för fräsning väljer en maskinoperatör rätt produktvariant på operatörspanelen. Valet styr roboten som då använder rätt gripverktyg och fräsprogram. För framtida behov är systemet förberett för fler gripverktyg och fräsprogram så att Dometic Seitz själva ska kunna lansera nya produktvarianter.

– Fördelen med det här konceptet är flexibiliteten och robothanteringen, säger Sören.

Ett traditionellt alternativ med en CNC-fräs innebär mer arbete för operatörerna. Dometic Seitz valde den här lösningen för att just kunna kombinera fräs och hantering. Varje hanteringsprocess och omtag är en risk eftersom plastmaterialet i rutorna är så pass känsligt.

Teknisk översikt

  • Cykeltid: Ca 1 min/detalj beroende på storlek
  • Automationscellen består av:
  • En inbana
  • En fräsmaskin
  • 4 gripverktyg
  • 2 pallpositioner
  • 1 robot från ABB
  • 1 PLC-styrsystem
  • 1 ljudinbyggnad

Om Dometic Seitz

Dometic Seitz är ett globalt företag som tillverkar och säljer fönster och takluckor för husvagnar, husbilar och båtar.

VILL DU VETA MER, KONTAKTA
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.