Referenscase

Självladdande AGV:er till Scanias fabriker i Södertälje och Brasilien

Åt Scania har EA Mobile Robotics installerat ett flexibelt AGV-system som laddar kontinuerligt. Systemet, innehållande 76 AGV:er, levererades till motorfabrikerna i Sverige och Brasilien.

När Scania tog fram en ny produkt och behövde bygga en ny monteringsslina, valde de att byta ut sitt fasta installerade hängbanesystem och i stället satsa på AGV:er. Ordern gick till EA Mobile Robotics och omfattade hela 76 AGV:er, både till Scanias Södertälje-fabrik och till fabriken i Brasilien.

Det unika med den här lösningen är att den installerade AGV-typen är en hybridvariant som laddar AGV:n automatiskt under hela monteringssekvensen via en induktionsslinga i golvet.

– AGV:erna laddas så fort de står på slingan, vilket blir väldigt effektivt. Det mest vanligt förekommande är annars att ladda AGV:erna via ett laddbleck, säger Carolin Almström, ansvarig projektledare på EA Mobile Robotics.

Flexibel lösning med möjligheten att flytta och bygga ut

Lösningen gav också Scania en hög flexibilitet, både när det gäller ergonomisk anpassning och möjlighet till att bygga ut systemet. Genom att det är möjligt att anpassa de enskilda arbetsstationerna både i höjd och vinkel utifrån de moment som ska monteras, kan montering skräddarsys ända ner på operatörsnivå.

– Det är väldigt lätt att förändra och utöka ett sådan här system. Önskar kunden flytta anläggning så är det också en möjligt. En ny slinga läggs då ner i golvet och på ett par dagar är AGV:erna flyttade, säger Carolin.

Leveransen var en helhetslösning och i konceptet ingick också ett bansystem samt en robotcell som lossar Scanias nya produkt från angränsande utrustning och automatisk dockar den till AGV:n.

AGV-systemet levererades till Scanias fabrik i Södertälje under hösten 2020 och till Brasilien i början av 2021.

 


 

VILL DU VETA MER, KONTAKTA
SALES MANAGER EA MOBILE ROBOTICS

Pär Knutsson

par.knutsson@elektroautomatik.se 0500-10 34 26