EA automation

Flexibla robotlösningar med kollaborativa robotar

På Elektroautomatik jobbar vi med både kollaborativa robotar och kollaborativa arbetsmiljöer. En kollaborativ robot kan jobba sida vid sida med dig och dina kollegor medan en kollaborativ arbetsmiljö utgår ifrån en mer traditionell, men mer flexibel, industrimiljö.

Är du nyfiken på att veta mer eller har du funderat på om detta är någonting som skulle kunna passa din verksamhet? Ta kontakt med oss så får du prata med en av våra experter inom området.

Kontakt

Vi hjälper dig igång med din kollaborativa robot

Kollaborativa robotar har varit ett hett ämne en längre tid och på Elektroautomatik har vi levererat flera projekt med både ABB:s och KUKA:s robotar.

Vid val av teknik så utgår vi alltid ifrån behovet från dig som kund med målet att skapa den bästa lösningen för dina utmaningar.

Det är viktigt att välja en kollaborativ robot för att det är den bästa lösningen och inte för att lösningen absolut ska utgå ifrån en kollaborativ robot, säger Martin Skoog, robotexpert på Elektroautomatik

Arbetsuppgifter och maskinsäkerhet för en kollaborativ robot

Arbetsuppgifter

Montering, plockning, sortering eller applicering är några av arbetsuppgifterna där en kollaborativ robot skulle passa bra. Ofta väger en kollaborativ robot inte så mycket och kan lätt flyttas mellan olika arbetsstationer på ett produktionsgolv.

Maskinsäkerhet

En kollaborativ robot har inbyggda sensorer och stannar när något eller någon kommer emot den. Som vid alla maskiner är det vid kollaborativa robotar fortfarande lika viktigt att göra ordentliga riskbedömningar och följa de maskindirektiv som finns. På Elektroautomatik har vi lång erfarenhet av maskinsäkerhet och CE-märkning av industriautomation och säkerställer alltid att våra leveranser uppfyller de krav som gäller.

play_arrow

Kollaborativa arbetsmiljöer

I en kollaborativ arbetsmiljö arbetar människor och industrirobotar tät tillsammans, i en så kallad automatiserad kollaborativ produktion. Robotarna är utrustade med sensorer och en säkerhetscertifierad mjukvara som gör att roboten automatisk stannar när en människa är i närheten. Det kollaborativa arbetssättet skapar en flexibel och effektiv produktion.

Tillsammans med ABB har Elektroautomatik varit med och byggt upp ABB:s egen automatiserade kollaborativa produktionsmiljö i Västerås. Resultatet blev en produktion där robotar bygger robotar tillsammans med människor.

Läs även Ny Teknik:s artikel om projektet här

Vad är en kollaborativ robot?

En kollaborativ robot är en robot avsedd att fysiskt interagera och arbeta tillsammans med människor på en gemensam arbetsyta. Detta står i motsats till traditionella industrirobotar som står innanför omfattande maskinskydd för att inte orsaka skador på människan.

I industriella miljöer jobbar oftast den kollaborativa roboten sida vid sida med en operatör och med arbetsuppgifter som montering, plockning och sortering. Om roboten skulle kollidera med något så stannar den. Detta gör att den inte alls har samma krav på skyddsutrustning som den traditionella roboten har. Kollaborativa robotar löser ofta uppgifter som är monotona och ergonomiska för människan.

Två av värdena med att integrera en kollaborativ robot i sin automation är:

  • Bättre arbetsmiljö
  • Ökad flexibilitet
Ett urval av våra kunder

Redo att köra igång?

Hör av dig, så hjälper vi dig vidare.

Kontakta oss