FAQ

Här har vi sammanställt vanligt förekommande frågor och svar. Hittar du inte vad du söker är du självklart välkommen att kontakta oss!

Generella frågor

Vad har ni för fakturaadress?

Se till att Referens och Ordernummer finns med på fakturan så den blir behandlad korrekt. Fakturor till Elektroautomatik skickas via:

1. E-faktura

eID: 7365561001006

Peppol: 0007:5561001008

Van-operatör: Scancloud

2. E-post

faktura@elektroautomatik.se

Hur kommer jag i kontakt med ekonomiavdelningen?

Du kan maila eller ringa vår ekonomiavdelning:

E-post: ekonomi@elektroautomatik.se

Telefon: 031-720 73 00

Vart ligger ert huvudkontor?

Elektroautomatik finns på fyra orter Skövde, Kungsör, Södertälje och Göteborg. Vårt huvudkontor ligger i Göteborg.

Post- och besöksadress till vårt huvudkontor:
Elektroautomatik i Sverige AB
Kärrlyckegatan 20 B
418 78 Göteborg

Tjänster och erbjudanden

Vilka tjänster och lösningar erbjuder Elektroautomatik?

Elektroautomatik är en helhetsleverantör av automationslösningar vilket innebär att vi kan hjälpa våra kunder med allt från konceptstudie och simulering till installation och utbildning samt service och eftermarknad.

Vi erbjuder lösningar inom följande områden:

Branscher och användningsområden

Vilka branscher arbetar Elektroautomatik inom?

Oavsett om du verkar inom automotive, medicinteknik, livsmedel, logistik, tillverkning eller trä och papper, kan du lita på att vi har den tekniska kompetensen och engagemanget för att skapa hållbara automationslösningar. Vi har lokal närvaro med global räckvidd.

Till vad används automation?

Automation används för att effektivisera och kvalitetssäkra processer inom produktion och logistik. Det ger värde genom ökad produktivitet, lägre kostnader och förbättrad arbetsmiljö. Fördelarna inkluderar högre precision, snabbare leveranser och minskad resursförbrukning, vilket även främjar hållbarhet.

I vilka sammanhang passar automation bäst?

Automation passar bäst i situationer där arbetsuppgifterna är repetitiva, tidskrävande eller kräver hög precision. Exempelvis:

Automation är särskilt fördelaktigt där effektivitet, säkerhet och skalbarhet är prioriterade.

Vad är?

Vad är PLC?

PLC (Programmable Logic Controller) är ett programmerbart styrsystem som har i syfte att styra maskiner, motorer eller funktioner av olika typer. Systemet används främst inom industriell automation och talar om vad till exempel en robot eller en automationsutrustning ska göra.

De olika programmeringsspråken för PLC har standardiserats och återfinns i IEC-61131-3. För att en användare lätt ska kunna sköta och styra systemet ansluts ofta ett operatörsgränssnitt, vilket till exempel kan vara en operatörspanel, ett HMI- eller ett SCADA-system.

Läs mer: Robotceller

Vad är en kollaborativ robot?

En kollaborativ robot är en robot avsedd att fysiskt interagera och arbeta tillsammans med människor på en gemensam arbetsyta. Detta står i motsats till traditionella industrirobotar som står innanför omfattande maskinskydd för att inte orsaka skador på människan.

I industriella miljöer jobbar oftast den kollaborativa roboten sida vid sida med en operatör och med arbetsuppgifter som montering, plockning och sortering. Om roboten skulle kollidera med något så stannar den. Detta gör att den inte alls har samma krav på skyddsutrustning som den traditionella roboten har. Kollaborativa robotar löser ofta uppgifter som är monotona och ergonomiska för människan.

Två av värdena med att integrera en kollaborativ robot i sin automation är:
• Ökad flexibilitet
• Bättre arbetsmiljö

Vad är ett visionsystem?

Vision är en teknik som innebär att en kamera tar en bild i syfte att granska en produkt eller en process inom industriautomation. Syftet med granskningen kan till exempel vara att kontrollera ytor och former, sortera, dokumentera koder eller mäta och räkna produkter. Visionsystemet kommunicerar ofta med övriga system såsom maskinens PLC– och robotsystem, som i sin tur styr andra delar av maskinen.

Eftersom noggrannheten och precisionen är väldigt hög kan en visionkamera granska en produkt eller en process som en människa aldrig hade kunnat utföra manuellt. Uppgifterna som ett visionsystem löser är ofta monotona arbetsuppgifter.

Det finns många värden med ett visionsystem. Några av dem är:
• Högre noggrannhet
• Bättre arbetsmiljö

Vad är Virtual Commissioning?

Det finns många värden med Virtual Commissioning som nu växer sig starkt på marknaden. Med vad är det egentligen?

Virtual Commissioning är detsamma som namnet beskriver, en virtuell idrifttagning. Projektets alla delar såsom programmering, el och mekanik, samverkar i en simuleringsmodell i 3D-miljö. I denna kan du köra och testa utrustningen på samma sätt som du hade kunnat göra vid en verklig idrifttagning. Cykeltider och kvalitetstester kan med andra ord göras redan i det här stadiet. För att lyfta Virtual Commissioning ytterligare en nivå går det att koppla ihop simuleringsmodellen med VR-glasögon. Du kan då gå omkring i utrustningen och känna av de verkliga utrymmena.

Syftet med att använda Virtual Commissioning i sitt automationsprojekt är att:
• Få en bättre ekonomi i sitt projekt
• Minska ledtiderna
• Minimera riskerna vid den verkliga idrifttagningen
• Få en bättre kvalitet av slutleveransen

Referenscase: Den virtuella idrifttagningen gav kunden en kortare uppstartssträcka

Vad är simulering?

Offlineprogrammering är det bästa sättet att maximera avkastningen på robotsystem. Simulerings- och offlineprogrammeringsprogram tillåter att robotprogrammering görs på en dator på kontoret utan att stänga av produktionen. Tack vare simulering kan man börja programmera en robot utan att behöva koppla upp sig mot hårdvaran. Den visuella simuleringen ger även goda möjligheter att kommunicera inom företaget hur lösningen skall fungera.

Simulering ger verktygen för att öka lönsamheten för ditt robotsystem genom att låta dig utföra uppgifter som träning, programmering och optimering utan att störa produktionen.

Detta ger många fördelar, inklusive:
• Riskreducering
• Förbättrad kommunikation runt funktion
• Ökad produktivitet
• Snabbare uppstart

Läs mer: Flödessimulering

Vad är artificiell intelligens (AI)?

AI kan på ett enkelt sätt beskrivas som intelligens som visas upp av maskiner eller program. Det är också en benämning på ett vetenskapsområde där syftet är att studera, förstå och utveckla programvaror med intelligent beteende.

I takt med att utvecklingen inom AI går framåt kan kognitiva uppgifter och problemlösning automatiseras. AI kan inte på egen hand utföra en uppgift utan är en bred uppsättning metoder, algoritmer och tekniker som gör mjukvaran smart. Denna i sin tur styr till exempel en robot och fungerar därmed som ett verktyg för automation.

Ett exempel på AI är den människolika roboten Pepper som analyserar ditt ansiktsuttryck, ditt kroppsspråk och din röst och sedan anpassar sitt svar därefter.

Service och support

Hur anmäler jag ett serviceärende?

Gäller ditt serviceärende en AGV/AMR, automation eller en maskin? Oavsett maskintyp eller automationslösning skapar du ditt serviceärende genom att fylla i formuläret ”Skapa Serviceärende”. Du kan också ringa vårt supportnummer: 031-720 74 20

Vilka typer av serviceavtal erbjuder Elektroautomatik?

Elektroautomatik Service erbjuder följande avtalslösningar:

Jobb och karriär

Kan jag skicka en spontanansökan till er?

Vi är alltid intresserade av att lära känna nya duktiga talanger. För att ha möjlighet att behandla alla inkomna spontanansökningar hänvisar vi alla kandidater till vår karriärsida. Hittar du ingen ledig tjänst som känns rätt för just dig? Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad!

karriar.elektroautomatik.se

Student

Kan jag skriva mitt examensarbete hos er?

Vill du göra ditt examensarbete hos oss? Elektroautomatik har lång erfarenhet av att handleda studenter i deras examensarbeten. Tillsammans hittar vi en väg fram som känns meningsfull för båda parter.

När vi har platser lediga för examensarbete, praktikplats eller sommarjobb, kommer vi annonsera det under Lediga jobb för att kunna behandla dem korrekt. Vi undanbeder oss därför spontanansökningar då vi inte har möjlighet att hantera dem löpande. Håll dig uppdaterad via Connect och våra sociala medier för att få den senaste informationen om lediga tjänster!

Läs mer här: karriar.elektroautomatik.se

Kan jag göra praktik (LIA) hos er?

Hos oss på Elektroautomatik får du möjligheten att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Du som har pågående studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola och söker verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller lärande i arbetslivet (LIA), kan ansöka när en annons för praktik ligger uppe för den region/ort som du är intresserad av.

När vi har platser lediga för examensarbete, praktikplats eller sommarjobb, kommer vi annonsera det under Lediga jobb för att kunna behandla dem korrekt. Vi undanbeder oss därför spontanansökningar då vi inte har möjlighet att hantera dem löpande. Håll dig uppdaterad via Connect och våra sociala medier för att få den senaste informationen om lediga tjänster!

Läs mer här: karriar.elektroautomatik.se