Referenscase

Högre spårbarhet med nålprägling av Scanias motorblock

För att Scania skulle kunna fortsätta garantera sina kunder samma höga kvalitet så har kravet på spårbarhet höjts. Scania tog hjälp av Elektroautomatik som levererade en märkstation där motorblocken märktes med hjälp av nålprägling.

 

Spårbar märkning med nålprägling

För att möta kraven på högre spårbarhet av Scanias motorblock levererade Elektroautomatik en märkstation där motorblocken märks i line med hjälp av nålprägling. Resultatet gav önskad effekt och numera finns all information om artiklarna lagrade i ett lättöverskådligt system.

– Vi är mycket nöjda med både lösningen och Elektroautomatik som leverantör, säger Fredrik Zelazny, ansvarig projektledare på Scania. Vi valde Elektroautomatik eftersom de känns trygga. Ett stabilt och säkert företag helt enkelt. De förstod vårt behov och kunde leverera rätt lösning till rätt pris.

”Tillsammans med kunden gör vi alltid en ordentlig riskanalys innan vi går in och petar i något. Som leverantör är detta en stor del av vår expertis och både vi och kunden måste alltid känna oss helt trygga med varandra.”

Installation i befintlig utrustning

– För att kunna bygga in den nya märkstationen, krävdes en delning av det befintliga flödet, säger Sören Frid, ansvarig från Elektroautomatik. Att störa en befintlig line är alltid lite riskabelt eftersom det finns risk att skada flödet. Tillsammans med kunden gör vi alltid en ordentlig riskanalys innan vi går in och petar i något. Som leverantör är detta en stor del av vår expertis och både vi och kunden måste alltid känna oss helt trygga med varandra.

Märkmaskinen sitter inbyggd i en skyddad del av linen där motorblocket först tvättas av. Därefter nålpräglas en individuell kod in som sedan läses av med hjälp av en visionkamera. Koden lagras i ett system och kan direkt läsas av operatören på en skärm utanför stationen. Hela processen från att motorblocket åker in i märkstationen tills att det är märkt och klart tar inte mer än några minuter.

En allt mer individualiserad marknad ökar kravet på spårbarhet

– Den industriella marknaden blir alltmer individualiserad och vi märker av ett ökat behov av spårbar märkning, säger Sören. Möjligheterna här är mycket stora och de olika sätten att märka varierar såklart beroende på kundens typ av produkt, material och storlek.

 

Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.