Referenscase

Den virtuella idrifttagningen gav kunden en kortare uppstartssträcka

Tillsammans med en kund gjorde Elektroautomatik en virtuell idrifttagning. Slutresultatet blev minskade uppstartsrisker och en kortare verklig idrifttagning.

Läs mer om Virtual Commissioning här

– I ett automationsprojekt har vi nu jobbat med Virtual Commissioning och gjort vår första virtuella idrifttagning tillsammans med en av våra nyckelkunder. Det här var ett viktigt steg då det har skapat stort värde för kunden som tack vare Virtual Commissioning har minskat sina uppstartsrisker och fått igång sin produktion snabbare, säger Jonas Kjellberg, VD för Elektroautomatik.

”Den virtuella idrifttagningen gjorde att både vi och kunden kunde testa och uppleva utrustningen i ett mycket tidigare skede än vad vi har kunnat göra innan.”

Utrustningen var en robotcell innehållande in- och utbana, separeringar, robotgripare, cylindrar och motorer. Denna byggdes upp i ABB RobotStudio och alla rörelser inklusive robot kopplades mot PLC-programmet i TIA-Portalen.

Kunden var på plats hos Elektroautomatik för en virtuell FAT där de kunde köra och testa av utrustning, program och HMI. Med hjälp av VR-glasögon kunde de även gå in i stationen och testa utrymme och höjder för lyft.

– En virtuell idrifttagning gör att både vi och kunden kan testa och uppleva utrustningen i ett mycket tidigare skede än vad vi annars hade kunnat göra, säger Samuel Lindholm, teknisk chef på Elektroautomatik i Skövde.

Både Elektroautomatik och kunden var mycket positiva till projektet.

Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.