Nyheter

Ny generation AGV för elektrifierad fordonsproduktion

30 juni 2025

Med ett tydligt mål om att stötta omställningen till elektrifierade produkter har vi på Elektroautomatik via affärsområdet Mobile Robotics, i nära samarbete med en stor aktör inom fordonsindustrin, utvecklat en ny typ av AGV. Resultatet är en kraftfull, lågbyggd och tekniskt avancerad lösning som möter de höga kraven inom modern industriell montering.

Utvecklad för precision och tyngd

AGV:n är utrustad med ett hydrauliskt lyftbord som klarar upp till 3000 kg, med både vertikalt lyft och tiltfunktion för optimal ergonomi och exakt positionering, anpassad till kundens befintliga processer och förutsättningar. Den är endast 300 mm hög, vilket gör den idealisk i produktionsmiljöer med begränsat utrymme. Tack vare fyrhjulsdrift (quad drive) med fyra individuella driv- och styrmotorer rör sig AGV:n smidigt och exakt med tung last i trånga och komplexa miljöer.

Från behov till färdig prototyp

Utvecklingen av denna AGV är ett resultat av ett tätt och transparent samarbete – från behovsanalys och konceptutveckling till byggnation av en fysisk prototyp. Den tekniska dialogen med kunden har varit öppen och målinriktad, med fokus på att skapa en lösning som verkligen gör skillnad i produktionen.

– Det här projektet visar styrkan i ett öppet och lösningsfokuserat utvecklingsarbete. Genom att kombinera vår tekniska spets med kundens erfarenheter har vi skapat en produkt som verkligen möter framtidens krav, säger teamet bakom projektet på Mobile Robotics.

Redo för framtiden

Den nya AGV:n kommer att användas i en avancerad monteringsprocess med flera förmontagestationer, följt av noggrann dockning i nästa steg där två AGV:er arbetar synkroniserat. Den är utrustad med en särskild dockningskontroller som hanterar både AGV:n och lyftbordets rörelser för exakt och tillförlitlig positionering, i både automatiserade och semi-automatiserade processer.

En nyckelspelare i omställningen

Med sin flexibilitet, kraft och tekniska precision blir denna AGV en nyckelspelare i vår kunds arbete med att ställa om till och producera elektrifierade produkter. Den är inte bara ett tekniskt lyft utan en strategisk investering i framtidens hållbara och effektiva produktion.

Teknisk information:

Projekt

Kundresa till CMZ med teknisk fördjupning i svarvning och CNC-svarvar

9 juni 2025

Under den sena våren arrangerade Elektroautomatik Machine en kundresa till CMZ:s fabriker i norra Spanien. Där togs vi emot av CMZ:s team, som visade upp sin produktion och delade med sig av sin tekniska expertis.

Syftet med resan var att ge ett urval av svenska industriföretag en fördjupad förståelse för CMZ:s kapacitet inom CNC-svarvning och vertikalsvar. Under besöket fick deltagarna följa hela tillverkningsprocessen, från komponentbearbetning och montering till slutlig test och färdig maskin och därigenom få värdefull insikt inför framtida investeringar i svarvsystem för automatiserad produktion.

Egen tillverkning med fokus på kvalitet och kontroll

CMZ är en Europeisk tillverkare av CNC-svarvar med hög teknisk nivå och lång erfarenhet. Med 80 % av produktionen i egen regi har CMZ kontroll över hela tillverkningskedjan, vilket möjliggör hög precision och korta ledtider. Den vertikala integrationen omfattar såväl mekaniska som elektroniska komponenter, vilket ger ökad tillförlitlighet och flexibilitet i varje maskin.

Under fabriksbesöket fick deltagarna besöka samtliga sju produktionsanläggningar i norra Spanien. Dessa anläggningar utgör hjärtat i CMZ:s tillverkning och visar tydligt företagets kapacitet, struktur och fokus på kvalitet i varje steg, från råmaterial till färdig maskin. CMZ:s tekniker och produktionspersonal visade stort engagemang och delade med sig av både sin vardag och företagets pågående satsningar.

Kunddialog och teknisk fördjupning

Resan gav inte bara en konkret bild av CMZ:s tekniska lösningar, utan även utrymme för diskussioner om aktuella behov och framtida automationsprojekt. En av deltagarna summerade upplevelsen så här:

”Det gav en bra bild av CMZ, och jag förstår att ni valt att samarbeta med dem – en växande spelare med stark europeisk förankring.”

För många av deltagarna var detta ett första besök hos en maskintillverkare, och responsen visade tydligt värdet av att kunna se tekniken i verkligheten.

Ett samarbete som växer

Efterfrågan på CNC-svarvar och vertikalsvarvar är fortsatt stark inom svensk verkstadsindustri, särskilt inom områden som högvolymproduktion och automatiserad bearbetning. Vårt samarbete med CMZ är ett långsiktigt partnerskap som bygger på gemensamma mål, teknisk utveckling och ett tydligt kundfokus.

Teamet på Elektroautomatik Machine fortsätter att fokusera på att skapa värde för våra kunder genom teknik, kunskap och rätt investeringar – och vi ser fram emot fler samarbeten där vi får visa upp vad våra partners, som CMZ, kan leverera.

Nyheter

Elektroautomatik firar 60 år – bjuder in till jubileumsevent

2 juni 2025

Anmäl dig till vårt jubileumsevent

Elektroautomatik fyller 60 år – och det firar vi med ett jubileumsevent den 15 oktober i Skövde!

Som Sveriges största automationsföretag och integratör har vi haft nöjet att utveckla, effektivisera och kvalitetssäkra automationslösningar världen över sedan 1965.

Nu ser vi fram emot att fira med våra kunder, samarbetspartners, branschkollegor och alla teknikintresserade industriföretag, som delar vår passion och engagemang för industriell automation och hållbar produktion.

Inspirerande föreläsningar – föranmälan krävs

Vi inleder dagen med ett förmiddagsprogram fyllt av nya perspektiv och framtidsspaningar, där vi tillsammans utforskar hur industrin förändras – både tekniskt, mänskligt och affärsmässigt.

Du får möta talare som belyser var branschen befinner sig just nu och vad som väntar runt hörnet. Vi rör oss mellan det historiska och det visionära, mellan industrins ekonomi och dess innovationskraft. Det blir tankeväckande insikter för dig som vill ligga steget före i en tid där utvecklingen aldrig stått stilla.

Föreläsningarna är för dig som anmäler dig i förväg – antalet platser är begränsat, anmäl dig via anmälningslänken och läs mer om programmet.

Öppet hus och mini-mässa

Efter lunch slår vi upp portarna till hela vår verksamhet i Skövde – och du är varmt välkommen in bakom kulisserna.

Under eftermiddagen förvandlas våra lokaler till en levande mötesplats där du får upptäcka automation i praktiken. Vi bjuder in till en mini-mässa där våra egna representanter, samarbetspartners och leverantörer finns på plats för att svara på dina frågor och dela med sig av sin kunskap.

Vill du själv testa på tekniken? I våra interaktiva stationer får du möjlighet att prova utvalda moment från vårt automationsarbete – ett perfekt sätt att komma nära tekniken på riktigt. Du kan också följa med på guidade turer genom verksamheten och få en inblick i hur vi arbetar från idé till färdig lösning.

Det blir en eftermiddag fylld av inspiration, möten och möjligheten att nätverka med andra inom industrin – oavsett om du är kund, partner, leverantör eller bara nyfiken på vad automation kan göra för din verksamhet.

elektroautomatik logotyp och jubileumslogotyp
Projekt

Automationslösningen valideras: Idrifttagningen i Vossloh-projektet har startat

27 maj 2025

Efter avslutat montage tar idrifttagningen vid – en avgörande fas där Elektroautomatiks automationslösning testas, finjusteras och görs redo för driftsättning. I Vossloh-projektet innebär detta en tekniskt komplex och multidisciplinär process där styrsystem, robotik och vision samverkar för att möjliggöra en effektiv och säker hantering av slipers.

Fredrik Jonsson arbetar som automationsingenjör på Elektroautomatik och ansvarar för idrifttagningen i Vossloh-projektet. Med lång erfarenhet av komplexa automationslösningar leder han arbetet med att verifiera systemets funktion och säkerhet inför driftsättning.

– Det är nu vi ser om alla våra lösningar fungerar i praktiken. Nu testas varje rörelse, varje signal och varje beräkning – inget lämnas åt slumpen, säger Fredrik Jonsson.

Från färdigmonterad cell till testkörning

Projektets automationslösning lämnas över i komplett monterat skick. All utrustning är på plats och redo att sättas i drift. I detta fall byggs robot och verktyg upp på verkstaden, men då in- och utbanor är för stora för lokal installation används provisoriska stationer för hantering av slipers. Detta ställer krav på en flexibel strategi för test och verifiering av systemets funktionalitet.

Stegvis driftsättning – från konfiguration till automatik

Idrifttagningen är en tekniskt strukturerad fas där varje delmoment i automationslösningen verifieras för att säkra prestanda, säkerhet och driftsäkerhet:

– Vår stora utmaning är att vi inte har de faktiska banorna på plats, så vi har fått tänka smart och använda både provisoriska stationer och simulering för att verifiera styrlogiken och samspelet mellan vision, robot och PLC, förklarar Fredrik.

Automationslösningen kräver bred teknisk kompetens

Idrifttagningen engagerar flera teknikdiscipliner. För att säkra en robust automationslösning krävs insatser från styrsystemsingenjörer, visiontekniker och robotprogrammerare. Även mekaniker, elektriker och spelar en avgörande roll under denna fas. När systemet börjar köras och detaljer testas i praktiken uppstår ofta behov av justeringar eller förbättringar. Då krävs både teknisk närvaro och problemlösningsförmåga på plats.

– Saker kan förändras när vi börjar köra. Då behöver mekanik och el vara med, både för att tänka nytt och för att snabbt kunna justera. Deras insats är lika viktig som resten av gruppen, betonar Fredrik.

Likaså projektledarens roll är central i denna fas – både för att hålla samman leveransen och för att löpande hantera prioriteringar, kundkontakt och resursfördelning.

Samarbetet mellan dessa kompetenser är avgörande för att korta ledtider och säkerställa kvalitet. Processen präglas av högt tempo och hög teknisk komplexitet, vilket ställer krav på både planering och flexibilitet i hur automationslösningen testas och optimeras.

Kundnära kommunikation säkerställer insyn och förståelse

Under hela idrifttagningen sker kontinuerlig dialog med kund. Veckovisa möten och fysiska besök säkerställer att kunden är uppdaterad, kan följa utvecklingen och tidigt fånga upp frågor kopplade till automationslösningen.

orange industrirobot

Läs del 1 och del 2 i vår serie om Vossloh projektet.

Nyheter

Elektroautomatik lanserar ny produktionsavdelning – stärker erbjudandet inom automation

30 april 2025

För att möta ett växande behov av skalbar och kostnadseffektiv automation lanserar Elektroautomatik den nya avdelningen Produktion Maskiner, som nu är i full drift inom enheten Automation. Satsningen markerar ett strategiskt skifte från projektform till serieproduktion och är ett tydligt steg i företagets långsiktiga tillväxtstrategi.

– Vi insåg att vi behövde en ren produktionslina för att kunna möta kundernas krav på jämnare flöden, högre effektivitet och kostnadseffektiva lösningar. Det här är ett viktigt kliv framåt för oss – och framför allt för våra kunder, säger Martin Axelsson, produktionsledare på den nya avdelningen.

Just nu är produktionslinan fullt utnyttjad av en stor industrikund som valt att lägga större delen av sitt uppdrag hos Elektroautomatik. Det är ett kvitto på förtroendet för såväl kapacitet som kompetens hos Elektroautomatik.

– Det är väldigt roligt att se hur produktionen verkligen är i gång och levererar. Samtidigt har vi byggt upp den nya avdelningen med flexibilitet som kärna. Skulle behov uppstå är vi rustade att snabbt ställa om och anpassa oss efter nya kundkrav eller förändrade volymer, säger Martin.

Stark uppstart och dedikerat team

Martin rekryterades till Elektroautomatik hösten 2024 med uppdraget att etablera den nya avdelningen. Från en idé på ritbordet har verksamheten vuxit fram med stöd från både kollegor inom Automation, säljorganisationen och ett nybildat team.

– Vi har byggt upp en kultur som genomsyras av samarbete och utvecklingsanda. Alla har varit delaktiga i att skapa de strukturer och arbetssätt som krävs för att få produktionen att fungera både effektivt och hållbart, säger Martin.

En av nyckelpersonerna i teamet är Julia, ledande idrifttagare, som började sin karriär på Elektroautomatik 2021.
– I min roll ansvarar jag för den dagliga planeringen och stöttar idrifttagarna i produktionen. Det är väldigt givande att jobba i ett sammansvetsat team där alla har en gemensam riktning. Vi har tydliga mål och ett arbetsklimat som främjar utveckling, säger Julia.

Kompetens i fokus – med inkluderande resultat

Avdelningen har uppmärksammats internt för sin ovanligt jämna könsfördelning: tre av sju medarbetare är kvinnor, något som fortfarande är sällsynt inom industriproduktion. Rekryteringen har dock varit helt kompetensbaserad.

– Vi har utgått från vad som krävs för att arbeta i en produktionslina – både tekniskt och personligt. Den mix av bakgrunder vi fått i teamet har varit en stor tillgång, inte minst för kommunikationen och samarbetet, säger Martin.

Julia instämmer:
– Vi har olika erfarenheter men delar samma engagemang och driv. Det märks verkligen i vår arbetsmiljö – vi lyfter varandra.

En tydligare struktur – för bättre leverans och hållbar tillväxt

Med den nya avdelningen stärker Elektroautomatik sitt erbjudande till industrikunder som söker kontinuitet, pålitlighet och snabbare genomloppstider. Produktionsformen innebär bland annat dagliga flöden, tydligare hållpunkter och förbättrade möjligheter till uppföljning.

– För kunden innebär det en mer förutsägbar process, och för oss som team innebär det bättre arbetsmiljö och mindre variation i arbetsbelastning. Det är en hållbar modell för både människor och affärer, säger Martin.

Satsningen är även en del av Elektroautomatiks långsiktiga strategi för att bredda sitt erbjudande inom automation.

– Vi ser redan en ökad efterfrågan från kunder som vill ha liknande lösningar. Det finns en stor potential att skala upp verksamheten ytterligare, avslutar Martin.

Om Produktion Maskiner

Produktion Maskiner är en del av affärsområdet Automation inom Elektroautomatik. Satsningen är en del av företagets tillväxtstrategi och ska möta industrins ökande behov av tillförlitlig serieproduktion. Med den nya avdelningen kan Elektroautomatik erbjuda:

  • Kortare ledtider och förutsägbara flöden
  • Ökad flexibilitet vid volymförändringar
  • Jämnare kvalitet och bättre kostnadseffektivitet
  • Hållbart arbetsflöde och förbättrad arbetsmiljö
Projekt

Ökad produktionskapacitet hos kund med smart AGV-system och retrofitlösning

10 april 2025

Elektroautomatik har nyligen genomfört ett AGV-projekt med tillhörande retrofitlösning hos en kund i Lyon, ett av Frankrikes industriella centrum.

Smarta AGV-lösningar på plats hos kund

Vårt team på enheten Mobile Robotics fick uppdraget att skapa en ny, modern monteringslinje för axlar – komplett med effektiva och flexibla AGV-system. Målet: att öka produktionskapaciteten och framtidssäkra kundens tillverkningsprocess.

Effektivisering genom retrofit

En viktig del i projektet var att ge nytt liv åt 18 äldre AGVer. Med en skräddarsydd retrofit-lösning moderniserade vi maskinparken, vilket både förlängde utrustningens livslängd och höjde den totala prestandan i produktionslinjen – ett hållbart och kostnadseffektivt alternativ till nyinvesteringar.

Teknisk spetskompetens i praktiken

Projektet i Lyon visar tydligt på vår förmåga att leverera avancerade automationslösningar – oavsett geografisk plats. Kombinationen av vår tekniska expertis, långa erfarenhet och kundfokus gör Elektroautomatik till en trygg partner inom AGV-system och industriell automation.

Slutleverans och idrifttagning

Vi återvänder till Lyon under våren för att färdigställa idrifttagningen. Under tiden fortsätter vi utveckla nya lösningar som gör skillnad – för våra kunders effektivitet, konkurrenskraft och tillväxt.


Har ni behov av att uppgradera ert AGV-system eller öka kapaciteten i er produktion? Hör av er så berättar vi hur vi kan hjälpa er att ta nästa steg.

Nyheter

Elektroautomatik på affärsresa till Mexico tillsammans med Storskogen

4 april 2025

Elektroautomatik har nyligen deltagit i en temaresa till Mexiko tillsammans med våra ägare Storskogen. Under resan passade vi även på att besöka en ny kund för att lära oss mer om deras verksamhet och behov. Syftet med resan var att få en bredare insikt i Mexikos affärsklimat och de industriella förutsättningarna i regionen.

Förnyat förtroende och nya insikter

Under resan besökte Elektroautomatik en av sina kunder i Mexiko där vi fick förnyat förtroende och erkännande för det goda arbete som utförs. Lokala branschexperter delade med sig av insikter om affärsklimatet och marknadens utveckling, vilket har gett Elektroautomatik en bredare förståelse för den mexikanska marknaden och dess möjligheter.

Mexiko som tillväxtmarknad

Mexiko har en geografiskt fördelaktig placering med närhet till stora internationella industrinav och en växande tillverkningssektor. Hög konkurrenskraft och en stark industribas gör landet till en attraktiv marknad för Elektroautomatik. ”Vi ser en tydlig trend där efterfrågan på automatiserade produktionslösningar fortsätter att öka i takt med att allt fler företag satsar på modernisering och effektivisering,” säger Fredrik Granlund, VD på Elektroautomatik.

Lärdomar och affärskultur

En viktig lärdom från resan är att affärsmiljön i Mexiko kräver ett nära samarbete med lokala aktörer. Regelverk och affärskultur skiljer sig från den svenska marknaden, vilket innebär att företag som vill etablera sig behöver partners som kan navigera dessa barriärer. En annan aspekt är språket – då engelska inte är allmänt förekommande i affärssammanhang blir det än viktigare att ha lokala förbindelser.

Internationella resors betydelse för Elektroautomatik

Internationella besök spelar en viktig roll för Elektroautomatik genom att bidra till att bygga relationer och skapa förståelse för nya marknader. Genom att etablera kontakter och samla kunskap kan vi stärka vår position och utforska nya möjligheter.

Nästa steg

Nästa steg efter Elektroautomatiks Mexiko-besök är att utvärdera potentiella partners och inleda arbetet med vårt nya projekt. Vi kommer nu att analysera de insikter vi fått från resan och utvärdera hur vi bäst kan använda denna kunskap för framtida strategiska beslut. ”Genom att etablera starka partnerskap och ha en djup förståelse för de lokala förutsättningarna kan vi skapa långsiktigt värde för både våra kunder och Elektroautomatik,” säger Fredrik Granlund, VD på Elektroautomatik.

Artiklar

Vad är en PLC?

3 april 2025

PLC (Programmable Logic Controller) är ett programmerbart styrsystem som har i syfte att styra maskiner, motorer eller funktioner av olika typer. Systemet används främst inom industriell automation och talar om vad till exempel en robot eller en automationsutrustning ska göra.

Standardisering av programmeringsspråk

Programmeringsspråken för PLC är enhetligt standardiserade och följer den internationella standarden IEC 61131-3. Denna standardisering underlättar för ingenjörer över hela världen att på ett enhetligt och effektivt sätt utveckla och underhålla PLC-system. Tack vare de gemensamma riktlinjerna kan ingenjörer säkerställa att systemen fungerar optimalt och är kompatibla oberoende av var de används. Programmeringsspråken inkluderar flera format, vilket gör det möjligt för tekniker att välja det mest lämpliga språket baserat på specifika projektkrav.

Användargränssnitt för PLC

För att underlätta styrning och skötsel av PLC-systemet, integreras ofta ett användargränssnitt. Dessa gränssnitt kan variera från enkla operatörspaneler till mer komplexa system som HMI (Human-Machine Interface) eller SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). Dessa gränssnitt är vitala för att användarna ska kunna övervaka och kontrollera automationsprocesserna direkt och effektivt.

Läs mer om automation

Söker du jobb som PLC programmerare? Lediga jobb på Elektroautomatik

Projekt

Från planering till montage: Vosslohs automationslösning börjar ta form

27 mars 2025

En avgörande del i projektet

Under de senaste veckorna har vårt montageteam, som leds av Henrik Ek, Technical Lead, arbetat intensivt med att sätta ihop de viktigaste komponenterna för Vosslohs automationslösning. Det noggranna arbetet med att montera en baseplate har varit fundamentalt för att stabilisera den tunga ABB 8700 roboten.

”Vi började med att borra fast en baseplate för att sprida belastningen på betongplattan. Detta var ett väsentligt arbete med tanke på robotens vikt på över fyra ton,” förklarar Henrik. ”Därefter byggde vi visionstativ som når upp till fyra meter i höjd och sex meter i bredd, vilka kommer att användas för att avsyna produkterna i robotcellen.”

Utmaningar och praktiska lösningar

Projektet har dock inte varit utan sina utmaningar. Att lyfta den stora roboten på plats, som både är tung och otymplig, krävde inte bara kraft utan också hög precision för att säkerställa att allt monterades korrekt och att inga skador uppstod på delarna.

”Men den allra största utmaningen var att montera på den sista stora överdelen på visionstativen när gavlarna redan var på plats just med anledning av storleken” säger Henrik. Problemet löstes genom att använda en travers för att säkert och smidigt lyfta de tunga delarna, vilket underlättade montaget betydligt.

Nästa steg i processen

Med de större delarna på plats, är det dags för kommande etapp i montaget. ”Nästa steg är att installera alla mediavägar på golvet och på stativen. Vi ska klä dem med kablar och slangar enligt ritningarna och därefter väcka liv i hela robotcellen tillsammans med våra programmerare,” förklarar Henrik.

Varje steg i montaget av denna avancerade automationslösning kräver skicklighet och precision, genom metodiskt arbete och strategisk problemlösning.

Läs mer:
Banbrytande automationslösning för spårväxelproduktion

Nyheter

Nya regler för robotsäkerhet – En viktig dag för dig som arbetar med robotik i industrin

26 mars 2025

Hur påverkas din verksamhet av de nya säkerhetsstandarderna för robotar?

Den 15 maj bjuder SIS robotikgrupp in till ett kostnadsfritt seminarium om de uppdaterade ISO-standarderna för robotsäkerhet. En av dagens föreläsare är Stefan Nilsson från Elektroautomatik, som delar med sig av sin expertis inom säker integration av robotar i industriella miljöer.

Seminariet vänder sig till dig som arbetar med robotautomation – oavsett om du designar, tillverkar, integrerar eller använder robotar i produktion. Du får en djupgående genomgång av de nya reglerna och vad de innebär i praktiken.

Det här får du med dig:

Kunskap om de nya ISO-standarderna:
ISO 10218-1:2025 – Säkerhetskrav för industriella robotar
ISO 10218-2:2025 – Säkerhetskrav för robotapplikationer och robotceller

Praktiska exempel på hur robotar används säkert i industrin
Möjlighet att ställa frågor till experter inom området
Tips och insikter att ta med tillbaka till din egen verksamhet

Datum: Torsdag 15 maj
Tid: 10:00–15:00
Plats: Se fullständig information och anmäl dig här: Anmälningssida hos SIS (länk öppnas i ny flik)

Kostnadsfritt att delta – men platserna är begränsade!

Se vår utbildning Maskindirektivet & CE-märkning