Nyheter - 2024-09-20

Banbrytande automationslösning för spårväxelproduktion

Vossloh Nordic Switch Systems AB står inför en historisk förändring när de tar steget in i en ny era av spårväxelproduktion. Med flytten till nya lokaler i Hallsberg och en strävan efter en modern arbetsplats med ökad effektivitet och optimerade flöden, har Vossloh valt att samarbeta med Elektroautomatik för att utveckla en unik automationslösning som sätter en ny standard inom spårväxelindustrin.

Ett steg mot en automatiserad framtid

Vossloh, som är en av Nordens ledande aktörer inom spårväxlar och spårteknik, har under många år haft sin verksamhet i centrala Örebro. När företaget nu bygger en ny fabrik och flyttar till den strategiskt belägna orten Hallsberg, som är en av Sveriges viktigaste järnvägsknutar, öppnas nya möjligheter för att modernisera och effektivisera produktionen. Behovet av en högre automationsgrad har blivit alltmer påtagligt, särskilt med tanke på den ökade efterfrågan på spårväxlar i Norden.
– Den svenska järnvägen är i stort behov av att antalet spårväxelbyten ökar under kommande år och det går hand i hand med investeringen i ny fabrik med högre automationsgrad. Den förväntade ökningen av växelbyten kräver en högre effektivitet av oss som leverantör.” berättar Jonas Grethes, ABC Lean manager på Vossloh. För att möta dessa utmaningar har Vossloh valt att investera i en banbrytande automationslösning som kommer att revolutionera hur spårväxlar produceras.

Renderingsbilden visar hur den framtida fabriken kommer att se ut med avancerad automation, där robotar ersätter manuella processer och ökar effektiviteten i spårväxelproduktionen.

Unik automationslösning som utmanar traditionerna

Det som gör detta projekt särskilt unikt är den omfattande automationen av processer som traditionellt sett har varit helt manuella. Elektroautomatik har utvecklat en lösning som involverar en industrirobot kapabel att hantera detaljer som väger upp till 700 kg och är upp till 4800 mm långa.
– Så vitt vi vet, har ingen annan automatiserat denna typ av process inom branschen tidigare, berättar Per Söder, säljare på Elektroautomatik. Vossloh blir därmed pionjärer i branschen, när de nu tar steget till en automatiserad spårväxelproduktion.

På bilden syns ett montage av en spårväxel som lyfts med travers. I framtiden kommer transportbanor att ersätta balkarna, och robotar kommer att hantera tunga moment som idag utförs manuellt med truck och personal.

 

Ett samarbete grundat i förtroende och teknisk expertis

Valet av Elektroautomatik som samarbetspartner var ingen slump. Med sin omfattande erfarenhet och förmåga att leverera robusta och pålitliga automationslösningar, har Elektroautomatik visat sig vara den perfekta partnern för Vossloh i detta avgörande projekt. Den noggranna förstudien och den tekniska designen som genomfördes under offertfasen spelade en central roll i beslutet. Detta säkerställde att den slutgiltiga lösningen skulle uppfylla alla krav på effektivitet, säkerhet och kvalitet.

Skiss på den nya automationslösningen från Elektroautomatik.

 

Framtidsvisioner och långsiktiga mål

Med den nya automationslösningen på plats strävar Vossloh efter att inte bara öka sin produktionskapacitet till 650 spårväxlar per år – vilket skulle innebära en förbättring på cirka 50% – utan även att skapa en betydligt bättre arbetsmiljö. Den avancerade tekniken minimerar risken för olyckor och tunga lyft, vilket gör arbetsplatsen säkrare och mer ergonomisk. Genom att sätta en ny standard för arbetsmiljö och säkerhet hoppas man kunna inspirera andra inom branschen att modernisera sina produktionsprocesser och därmed också förbättra arbetsmiljön för sina medarbetare.

Jonas Grethes, ABC Lean Manager på Vossloh Nordic Switch Systems AB

 

En ny standard för spårväxelproduktion

Vossloh Nordic Switch Systems AB ser den nya fabriken i Hallsberg som mer än bara en plats för produktion.
– Vi förväntar oss att vår fabrik i Hallsberg kommer att bli en referenspunkt inom branschen, och vi hoppas att vår framgång ska inspirera till förändringar och förbättringar inom industrin, närma oss fordonsindustrins nivå av effektivitet, säger Jonas Grethes.

Tillsammans med Elektroautomatik siktar Vossloh på att fortsätta utveckla och optimera sina produktionsprocesser, och därigenom ytterligare stärka sin position som ledande aktör inom spårväxelindustrin. Detta projekt är ett tydligt exempel på hur innovativ teknik och starka samarbeten kan driva framgång och förändring inom en traditionell industri. Vossloh och Elektroautomatik banar nu vägen för framtidens spårväxelproduktion, där effektivitet, säkerhet och kvalitet går hand i hand med teknisk innovation.

Flygbilden från 1914 visar området när statens järnvägar öppnade en fabrik för spårväxeltillverkning i Örebro.

 

 


 

För mer information, kontakta oss!
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.