Blogg - 2024-09-19

OEE - Beräkning

I tidigare inlägg har vi klarlagt de olika faktorerna som utgör OEE. Nu är vi redo för att göra själva beräkningen. För räkneövningen använder vi oss av nedanstående fakta:

  • Totalt tillgänglig tid: 480min/dygn
  • Arbetsvecka: 5 dagar
  • Stopptid: 90min/vecka
  • Bruttoproduktion: 1800 detaljer/vecka
  • Maximal produktionshastighet: 1detalj/min
  • Kvalitetsbortfall: 300 detaljer/vecka

I exemplet har jag valt arbetsvecka som tidsperiod. Det går att använda andra tidsperioder men det är då viktigt att göra det konsekvent över hela uträkningen så att man inte blandar dagar, veckor och månader. Det är också viktigt att fundera över periodlängden så att denna inte blir för kort eller för lång.

Vi börjar med att beräkna tillgängligheten. Vi har 480min planerad drifttid per arbetsvecka som är 5 dagar lång. 90min faller bort varje vecka pga. stopptid. Notera att även omställningar räknas som stopptid. När vi för in detta i vår formel för tillgänglighet landar vi på en tillgänglighet på 96%.

Tillgänglighet = (5*480-90)/(5*480)≈ 0,96

Vi går vidare och beräknar anläggningsnyttjandet. Bruttoproduktionen delas med arbetsveckans tillgängliga timmar och multipliceras därefter med tillgänglighetssiffran från förra formeln samt den maximala produktionshastigheten.

Anläggningsnyttjande = 1800/(5*480*0,96*1)≈ 0,78

Vi producerade alltså 1800 detaljer på samma tid som vi borde producerat 2304. Vi nyttjar alltså 78% av vår anläggnings teoretiska förmåga att producera. En tydlig indikation på att vi kan ha problem med exempelvis maskinslitage, dåligt råmaterial eller ineffektiva operatörer.

När det kommer till kvalitet är uträkningen betydligt enklare men ofta är det svårt att få fram data. Bruttoproduktionen per vecka subtraheras med veckans kavlitetsbortfall om 300 detaljer och delas därefter med bruttoproduktionen.

Kvalitet = (1800-300)/1800 ≈ 0,83

Nu är vi redo för att fastställa vårt OEE-tal. Det gör vi genom att multiplicera Tillgänglighet, Anläggningsnyttjande och Kvalitet.

OEE = 0,96*0,78*0,83 = 63%

Uträkningen påvisar att anläggningsnyttjandet är det som drar ned OEE talet och att vi har störst potential till förbättring genom att angripa denna faktor. Men vad är egentligen ett bra OEE?

Studier över hela världen visar på att tillverkande företag i snitt ligger omkring 60% OEE. För att räknas till den yttersta eliten behöver man uppnå ett OEE på 85% eller högre.

Min förhoppning är att du som läsare fått en djupare förståelse för vad OEE är och hur det ska beräknas. Använd gärna formlerna vid kommande beräkningar och var heller inte rädd för att kontakta mig om frågor uppstår så ska jag försöka besvara dem på bästa sätt.

Technical Lead - Lean Production & Simulation

Peter Wolak

peter.wolak@elektroautomatik.se 0500-78 33 34
Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.